Gulasz z łopatki

4.49 (157 ocen)

  • 50 min

Gęsty i aromatyczny gulasz z łopatki z dużą ilością cebuli. Świetnie komponuje się kaszą. Przygotowuje się go łatwo, tanio i stosunkowo szybko, a jego dużą zaletą jest to, że można go wielokrotnie odgrzewać i smakuje tak samo dobrze.

  • 50 min

Składniki:

  • -75 dag łopatki wieprzowej
    -0,5 l bulionu wołowego (może być z kostki)
    -8 cebul
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 liść laurowy
    -1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    -1,5 łyżki mąki
    -3 łyżki masła
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Gulasz z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pióra. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumieni.
  • 2 2. Cebulkę wyjmujemy z patelni, na tym samym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową. W trakcie smażenia mięso doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3 3. Obsmażoną łopatkę zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i słodką paprykę. Dusimy do miękkości mięsa (około 35-40 minut). Po tym czasie na patelni roztapiamy masło, wrzucamy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do gotującego się gulaszu energicznie mieszając. Zagotowujemy, w razie potrzeby gulasz doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Porady

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować