Gulasz z kurczaka i pieczonej dyni

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyśmienite połączenia smaku, aromatu, kolorów :) Polecam, szczególnie na jesienny obiadek.

Składniki:

  • ok 1 kg obranej i pokrojonej dyni
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 czerwona papryka
    zioła prowansalskie
    tymianek
    1 duża cebula
    2 średniej wielkości marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 korzenia selera
    szczypta chili w proszku
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej do smażenia
    przyprawa do gulaszu (ja dodałam 2 łyżki fixu do gulaszu)
    2-3 ząbki czosnku
    zielenina do posypania np. natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kurczaka i pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia krojona w kostkę 1. Dynie oprószyć solą, pieprzem ziołami oraz tymiankiem. Skropić olejem i wyłożyć na blachę. Piec do miękkości. Filet z kurczaka pokroić w kostkę (tak na jeden kęs), cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć z mięsem o raz przyprawami do odparowania wody. Do garnka wlać szklankę wody, wrzucić pokrojone i obrane- marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę gotować.
  • 2. Do gotujących się warzyw dodać przyprawę do gulaszu, chili, sól, pieprz, ziele, liść, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, na koniec dodać pieczoną dynię. Całość dokładnie wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z kaszą kuskus lub ryżem.

Porady

1/Jeżeli dynia ma miękką skórkę , nie trzeba jej obierać. Przy dyniach z twardą skórą, trzeba obrać przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

SiP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować