Gulasz z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smalec roztopić na patelni. Filety pokroić w dużą kostkę i wrzucić na
rozgrzany tłuszcz. Cebulę pokroić w kosteczkę. Pomidora sparzyć ,
obrać ze skórki , dowolnie pokroić i razem z cebulą rozsypać na
mięsie. Czosnek rozgnieść , dodać do gulaszu. Wrzucić grzybki ,
liść laurowy i kilka ziarenek angielskiego ziela. Przyprawić solą ,
pieprzem,papryką , jarzynką , posypać pietruszką i majerankiem. Dusić pod
przykryciem do miękkości mięsa od czasu do czasu dolewając
przegotowaną wodą. Mąkę rozprowadzić w kubeczku z małą ilością
zimnej wody , dodać śmietanę i wymieszać. Całość wlać do patelni
rozmieszać i gotować przez 2 - 3 minuty. Kaszę ugotować
osobno w osolonej wodzie. Gulasz podawać z gotową kaszą. Posypać pokrojonym koperkiem.
Komentarze