GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przyrządzenie tej potrawy zabiera mało czasu. Mąż uwielbia gulasz z kaszą gryczaną.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    2 podwójne filety z kurczaka
    1/4 kostki smalcu
    1 mały kubeczek śmietany 12%
    1 łyżka mąki
    1 cebula
    1 mały pomidor
    1 duży ząbek czosnku
    liść laurowy
    angielskie ziele
    kilka grzybków - kurek (lub pieczarek)
    sól , pieprz , papryka słodka mielona , jarzynka, sucha zielona
    pietruszka , majeranek
    świeży koperek
    kasza gryczana (ok. 200 g)

Gulasz z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z kaszą gryczaną 1. Smalec roztopić na patelni. Filety pokroić w dużą kostkę i wrzucić na
    rozgrzany tłuszcz. Cebulę pokroić w kosteczkę. Pomidora sparzyć ,
    obrać ze skórki , dowolnie pokroić i razem z cebulą rozsypać na
    mięsie. Czosnek rozgnieść , dodać do gulaszu. Wrzucić grzybki ,
    liść laurowy i kilka ziarenek angielskiego ziela. Przyprawić solą ,
    pieprzem,papryką , jarzynką , posypać pietruszką i majerankiem. Dusić pod
    przykryciem do miękkości mięsa od czasu do czasu dolewając
    przegotowaną wodą. Mąkę rozprowadzić w kubeczku z małą ilością
    zimnej wody , dodać śmietanę i wymieszać. Całość wlać do patelni
    rozmieszać i gotować przez 2 - 3 minuty. Kaszę ugotować
    osobno w osolonej wodzie. Gulasz podawać z gotową kaszą. Posypać pokrojonym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy