Zupa gulaszowa z papryką, kalarepą i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny pomysł na pyszny i pożywny obiad jednogarnkowy. Taka zupa jest bardzo sycąca i świetnie rozgrzewa. Idealna na chłodne dni, ale nie tylko.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 900 g karczku ( może być też szynki lub łopatki pokrojone w kostkę),
    1 mała cebula (u mnie czerwona, pokrojona w kostkę),
    kawałek pora (ok. 10 cm, pokrojony w krążki)
    1 kalarepa (pokrojona w kostkę),
    1 mała papryka żółtej (pokrojona w kostkę),
    1 mała papryka czerwonej (pokrojona w kostkę),
    1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę),
    kawałek selera (pokrojony w kostkę),
    2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę),
    4-5 łyżek groszku zielonego ( u mnie mrożony),
    ok. 1,2 litra wody (może być też np. rosół z wcześniejszego obiadu),
    płaska łyżeczka naturalnej Vegety ( najlepiej domowej)
    2 łyżki śmietany,
    1 łyżka mąki ( u mnie orkiszowa),
    olej do smażenia,
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie),
    sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, czerwone curry,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa gulaszowa z papryką, kalarepą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotuje aż mięso będzie miękkie (ok. 50 min). Następnie dodajemy warzywa ( oprócz groszku), naturalną Vegetę, trochę pieprzu, papryki, kurkumy, czerwonego curry i gotujemy ok. 15-20 min. Na koniec dodajemy groszek i jeszcze gotujemy ok 10 min. Jeśli wywaru jest za dużo możemy go trochę zredukować.
    W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wywaru (ja daje 2 chochelki razem z warzywami) i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę i dodajemy do gulaszu. Dodajemy sos sojowy ( jeśli lubimy i mamy) i zagotowujemy jeszcze. Jeśli jest potrzeba przyprawiamy do smaku według uznania i gotowe. Życzę smacznego!

Porady

Dodając więcej bulionu możemy go podać jako zupę gulaszową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować