Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć do moździerza i utłuc wszystkie razem z czosnkiem, włożyć do miski zalać winem , ok pół szkl (resztę pozostawić)
Wymieszać z przyprawami i włożyć do marynaty mięso.
Odstawić do lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulę.
Włożyć mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni.
Podlać resztą wina i niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewać wodą.
Grzybki obgotować przez ok 15-20 min, odcedzić, przepłukać zimną wodą , przekroić na mniejsze kawałki , dodać do gulaszu po ok pierwszej godzinie duszenia.
Duszenie powinno trwać ok 3 godziny. Z jeleniem obchodzimy się podobne jak z wołowiną.
W międzyczasie upiec ziemniaczki i przygotować surówki.
Komentarze