Gulasz z gruszką

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam łączyć mięso z owocami - dzięki dodaniu gruszki gulasz stał się delikatnie słodki, mięso wyszło mięciutkie, a dodatek tymianku sprawił, że było bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • łopatka wieprzowa 850g,
    3 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    3 ziarenka pieprzu,
    słodkie wino 100ml,
    gałązki tymianku,
    1 liść laurowy,
    woda gorąca,
    szczypta chili,
    2 gruszki,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z gruszką 1. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na złoty kolor z każdej strony. Jeśli łopatka jest tłusta, to nie dajemy tłuszczu, ale smażymy na tłuszczu, który się z niej wytopi. Jeżeli jest chuda to podsmażamy ją na maśle. Podsmażone mięso przekładamy do rondla.
  • Gulasz z gruszką 2. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do rondla. Na patelnię wlewamy troszkę wody i zeskrobujemy smaczki z mięsa, przelewamy do rondla. Wlewamy wino i dolewamy tyle gorącej wody, aby zakryła mięso cienką warstwą.
  • Gulasz z gruszką 3. Dodajemy liścia laurowego, pieprz w ziarnach, listki tymianku i dusimy pod przykryciem 40 minut.
  • Gulasz z gruszką 4. Po tym czasie dodajemy gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę. Dusimy jeszcze 20 minut na wolnym ogniu. W między czasie doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Pod koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie, mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować