Gulasz z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, obsypać czubrycą, słodką i ostrą papryką, wymieszać z olejem i odstawić na godzinę do lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmażyć szynkę. Następnie przełożyć do garnka. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić każdą na 4 części i przesmażyć na tej samej patelni co wcześniej mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dołożyć do mięsa. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w dużą kostkę i wszystko dodać do garnka.
2.Dolać wody, tak na 2-3 cm wysokości garnka. Wsypać wegetę i liść laurowy. Przykryć pokrywką i dusić przez ok. 30 minut. Co jakiś czas sprawdzić czy woda się nie wygotowała. Po 30 minutach dodać posiekaną natkę pietruszki i groszek z marchewką. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Najlepiej podawać z kaszą lub ryżem.
Komentarze