Gulasz z dziczyzny z plackami warzywnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z dzika starannie umyć pod bieżącą zimną wodą, pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebulę i marchew obrać, seler naciowy umyć, pokroić w duże kawałki. Mięso przełożyć do miski razem z warzywami, przyprawami, winem i oliwą.
2.Wszystkie składniki starannie wymieszać i przełożyć do porcelanowego naczynia, w którym będą się marynować 1–2 dni.
3.Po zamarynowaniu na mięsie i warzywach ułożyć masło. Naczynie włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180°C (mięso powinno się zrumienić).
4.Płyn z pieczenia odlać do naczynia. Dziczyznę dalej rumienić, ponownie wlać płyn. Dusić, aż mięso będzie miękkie, a sos nabierze intensywnego aromatu.
5.Placki: warzywa obrać. Cebulę, cukinię i marchew pokroić w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach (np. dzień wcześniej), obrać i zetrzeć na tarce.
6.Warzywa wymieszać z ziemniakami i masłem. Dodać posiekany szczypiorek i natkę. Starannie wymieszać, dodając przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
7.Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć płasko uformowane placuszki z obu stron, aż uzyskają złocistożółty kolor.
8.Z pieczywa tostowego odkroić skórki. Miąższ pokroić w niewielką kostkę. Również boczek pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
9.Pieczarki umyć, osuszyć, odkroić ciemne fragmenty, grzyby pokroić w ćwiartki. W misce wymieszać grzanki z oliwą.
10.Na wolnym ogniu podsmażyć grzanki na chrupiąco. Osobno podsmażyć boczek bez tłuszczu, dodać pieczarki, a na koniec posiekaną natkę.
11.Na talerzu ułożyć po 3 placki warzywne, polać gulaszem. Każdą porcję posypać boczkiem z pieczarkami i natką oraz chrupiącymi grzankami.
Komentarze