2 młode cukinie
kilka malutkich młodych marchewek
1 mała młodziutka kalarepka
2 cebule pokrojone w kostkę
kawałek listka zielonego z pora
po 2 łodyżki natki pietruszki i z selera korzennego
2 szklanki różowego półsłodkiego wina w/w marki
boczek wędzony i kiełbasa w dowolnej ilosci
1 słoik sosu bolońskiego łowicz 520 gram
2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego, przyprawa uniwersalna, , oregano
puszka czerwonej fasoli osączonej i opłukanej
Gulasz z cukinii i czerwonej fasolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrobnić warzywa .
Posiekane cebule zeszklić , dodać pokrojone warzywa , przesmażyć, wlać wino i poddusić bez pokrywy, aby alkohol odparował. przełożyć do rondla.
Na tej samej patelni przesmażyć boczek i kiełbasę, dodać do rondla.
Dodać też listek laurowy, ziele, trochę pieprzu.
Poddusić. potem wlać sos boloński , wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę cukinię, dodać trochę mielonej słodkiej papryki.
Wymieszać i dodać fasolę.
Doprawić do smaku oregano
Można gorący gulasz nałożyć do słoików i zawekować 1 godzinę.
Na drugi dzień powtórzyć pasteryzację – 1 godzinę.
Komentarze