Gulasz z cukinią

0 (0 ocen)

Wspaniały gulasz nadający się do kasz, ziemniaków, placków....

Składniki:

  • 500g mięsa gulaszowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 średnie marchewki
    1 cukinia
    250-300 ml bulionu mięsnego
    1 torebka papryki słodkiej proszkowanej
    duża szczypta pieprzu cayenne (lub chilli)
    5-6 ziaren owocu jałowca
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    1/2 łyżeczki majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso z warzywami 1. Mięso gulaszowe kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Wkładamy na
    rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Cebulę i czosnek kroimy w
    kosteczkę i wkładamy do mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy na większe
    cząsteczki, cukinię kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i dalej
    smażymy.
  • podlane bulionem 2. Wlewamy bulion i zmniejszamy płomień do minimum.
  • smażenie papryki słodkiej 3. Na osobną
    patelnię wlewamy 3-4 łyżki oleju i rozgrzewamy. Wsypujemy całą
    torebkę sproszkowanej słodkiej papryki i pieprz cayenne. Smażymy do
    czasu aż zacznie się burzyć i wydobywać się będzie aromat papryki.
  • gulasz z papryką 4. Całość szybko wlewamy do gulaszu.
  • gulasz 5. Mieszamy cały czas gotując na minimalnym ogniu.
  • gulasz 6. Jałowiec, kolendre i
    majeranek wkladamy do moździerza, rozcieramy i wsypujemy przyprawy do
    gulaszu. Przykrywamy pokrywką i na minimalnym ogniu gotujemy do
    miękkości mięsa (około 1 godzinę) od czasu do czasu mieszając.

Porady

Nie smażymy długo papryki proszkowanej bo będzie gorzka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować