Gulasz z chińską nutą

0 (0 ocen)

Mężowi zachciało się gulaszu a o to mój dzisiejszy pomysł :)

Składniki:

  • • 30-40 dag szynki pokrojonej w kostkę,
    • 1 filet z kurczaka ( gotowany, smażony lub pieczony pokrojony w kostkę),
    • ok. 1 litr bulionu ( może być rosół np. z wcześniejszego obiadu),
    • kawałek pora,
    • ½ małej cebuli,
    • 30-40 dag mieszanki chińskiej,
    • sos sojowego ciemny,
    • 1- 2 łyżki śmietany,
    • 1 łyżka maki,
    • 10 dag ryżu,
    • Sól, curry, kurkuma, ostra papryka do smaku,

Gulasz z chińską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, kawałek pora i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy bulion tak aby przykrył mięso, dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy pieprzem, curry i ostrą papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 50 min). Po tym czasie dodajemy fileta (ja dodałam pieczonego, który został mi z wcześniejszego obiadu) i mieszankę chińską , gotujemy jeszcze ok 15 min. W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wywaru (ja daje 2 chochelki razem z warzywami) i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę i dodajemy do gulaszu. Przyprawiamy do smaku według uznania. Zagotowujemy jeszcze i gotowe.
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny kurkumy (ja dałam łyżeczkę).
    Życzę smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy