Mężowi zachciało się gulaszu a o to mój dzisiejszy pomysł :)
Składniki:
• 30-40 dag szynki pokrojonej w kostkę,
• 1 filet z kurczaka ( gotowany, smażony lub pieczony pokrojony w kostkę),
• ok. 1 litr bulionu ( może być rosół np. z wcześniejszego obiadu),
• kawałek pora,
• ½ małej cebuli,
• 30-40 dag mieszanki chińskiej,
• sos sojowego ciemny,
• 1- 2 łyżki śmietany,
• 1 łyżka maki,
• 10 dag ryżu,
• Sól, curry, kurkuma, ostra papryka do smaku,
Gulasz z chińską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, kawałek pora i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy bulion tak aby przykrył mięso, dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy pieprzem, curry i ostrą papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 50 min). Po tym czasie dodajemy fileta (ja dodałam pieczonego, który został mi z wcześniejszego obiadu) i mieszankę chińską , gotujemy jeszcze ok 15 min. W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wywaru (ja daje 2 chochelki razem z warzywami) i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę i dodajemy do gulaszu. Przyprawiamy do smaku według uznania. Zagotowujemy jeszcze i gotowe.
2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny kurkumy (ja dałam łyżeczkę).
Życzę smacznego!
Komentarze