Gulasz z bakłażanem

0 (0 ocen)

Pyszny i bardzo szybki obiad

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 kotlety schabowe
    1/2 bakłażana
    20 dag pieczarek

    Składnik dodatkowy:
    200 ml śmietany 30%

    Składniki robocze:
    2 ząbki czosnku
    świeży rozmaryn
    papryka ostra
    papryka słodka
    1 łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    olej

Gulasz z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie składników 1. Schab i pieczarki myjemy, osuszamy. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i pozostawiamy na sicie.
  • krojenie mięsa i warzyw 2. Schab kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry.
  • Smażenie mięsa z bakłażanem i pieczarkami 3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy schab. Do podsmażonego schabu dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje sok. Bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do mięsa i pieczarek.
  • Dodanie śmietany 4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku papryką ostrą i słodką, pieprzem, przyprawa uniwersalna i rozmarynem. Gotujemy aż śmietana się zredukuje. Na sam koniec posypujemy mąką, energicznie mieszając aż sos nam zgęstnieje.
  • Gotowy gulasz 5. Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i lekką surówką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy