Gulasz z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab i pieczarki myjemy, osuszamy. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i pozostawiamy na sicie.
2.Schab kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy schab. Do podsmażonego schabu dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje sok. Bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do mięsa i pieczarek.
4.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku papryką ostrą i słodką, pieprzem, przyprawa uniwersalna i rozmarynem. Gotujemy aż śmietana się zredukuje. Na sam koniec posypujemy mąką, energicznie mieszając aż sos nam zgęstnieje.
5.Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i lekką surówką. Smacznego!
Komentarze