Gulasz wołowy z fasolką szparagową i cząbrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, oczyścić z zewnętrznej błony i pokroić w większą kostkę.
Obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju, podlać szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem około 50-60 minut, od czasu do czasu uzupełniać odparowaną wodę.
2.W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek drobno posiekać.
Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
3.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i przez chwilkę razem smażyć. Dołożyć do mięsa, dusić razem około 20 minut.
4.Dodać zamrożoną fasolkę i dusić około 10 minut.
5.W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ósemki, każdą ósemkę przekroić na pół. Dodać do mięsa.
6.Po 5 minutach przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach cząbrem.
Dusić razem jeszcze 2-3 minuty.
Komentarze