Gulasz wołowy na grzańcu

0 (0 ocen)

Pyszny,uwielbiam. Bez cebuli i czosnku ale smakuje rewelacyjnie :)

Składniki:

  • 500g wołowiny (u mnie udziec)
    750 ml bulionu wołowego
    1/2 szklanki wina grzanego (typu :Zbójeckie grzane korzenne)
    3 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    3 łyzki dobrego oleju
    2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    sól,pieprz swieżo mielony wg.uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec Gulasz

Gulasz wołowy na grzańcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,osuszone mięso kroimy w średnią kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso mieszając z wszystkich stron,aby zamknąć jego pory.
  • 2. Następnie wlewamy wino,mieszając od czasu do czasu odparuwujemy go. Całość zalewamy bulionem,dodajemy zielę ang.,listki laurowe,troszkę soli,pieprzu i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (u mnie jakieś 1,5 godz.)
  • 3. Gdy wołowina jest miękka zaciągamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i gotowe.
    Podajemy np. z kaszą i buraczkami

    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować