Gulasz wołowy z ziołami i jabłkami jak w Australii

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe, oryginalne połączenie mięsa wołowego z ziołami i nie tylko - podane z ryżem na sypko.Przepis odtworzony przeze mnie po" babskich rozmowach" na skype z moją koleżanką z antypodów

  • 2 godz.

Składniki:

  • 80 dag wołowiny pieczeniowej
    2 duże jabłka
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
    po 1 łyżeczce świeżych , drobno siekanych ziół: estragon, tymianek, oregano
    1 płaska łyżka curry
    2-3 łyżki passaty pomidorowej
    1 łyżka miodu lub brązowego cukru
    4 szklanki bulionu mięsnego
    sól, pieprz do smaku

    olej do smażenia mięsa i cebuli z czosnkiem
    2 łyżki masła do smażenia jabłek

    Ryż na sypko:
    1 ½ szklanki ryżu długoziarnistego
    woda 2 ½ ilości ryżu
    1 średnia cebula drobniutko posiekana
    2-3 łyżki oleju
    ½ łyżeczki pieprzu cayenne
    posiekana natka pietruszki
    po ¼ drobniutko posiekanych 2 kolorowych papryk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z ziołami i jabłkami jak w australii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umytą i odsączona z wody wołowinę pokrój w kostkę
    2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praską
    3. Obrane jabłka pokrój na cząstki (ósemki lub szesnastki)
    4. Wołowinę obsmaż na gorącym tłuszczu - odstaw
    5. Na tym samym tłuszczu obsmaż cebulę z czosnkiem
    6. Rozgrzej masło i obsmaż na nim cząstki jabłek
    7. W dużym garnku zagotuj bulion
    8. Do gotującego się płynu włóż mięso oraz wszystkie pozostałe składniki z wyłączeniem soli i dobrze rozmieszaj
    9. Zmniejsz ogień (powinien być bardzo mały), przykryj garnek i gotuj wszystko do miękkości mięsa – potrawę posól dopiero przed podaniem na stół
    10. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij
    11. Dodaj teraz ryż i smaż stale mieszając 5 minut
    12. W garnku zagotuj posolona wodę do gotowania ryżu
    13. Do wrzątku wsyp przesmażony ryż i przykryj garnek
    14. Zmniejsz ogień i gotuj do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż
    15. Do gotowego ryżu dołóż posiekane papryki oraz szczyptę pieprzu cayenne
    16. Gotową potrawę posyp natką pietruszki

Porady

Wołowinę posól pod koniec gotowania. tłuszcz do obsmażenia mięsa musi być bardzo gorący, inaczej mięso się dusi a nie obsmaża

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować