Gulasz wołowy

4.49 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam gotować, a ten gulasz jest przepyszny i wykwintny. Robię go zarówno na co dzień,jak i na świąteczne obiady z rodziną.

Składniki:

  • 80 dag wołowiny
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 czerwone papryki (lub czerwona i zielona)
    sól
    pieprz
    olej.

    Sos pomidorowy:
    2 duże łyżki przecieru
    2 łyżki śmietany
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka, na zimny olej (na gorącym gorzknieje), wsypujemy paprykę. Dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy, aż cebula się zezłoci.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę, smażymy na oleju, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Do cebuli wlewamy 300 ml wody i dodajemy pokrojone w kostkę papryki i mięso. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • 4. Przygotowujemy sos. Zagotowujemy 0,5 l wody. Dodajemy przecier, zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną, a gdy sos jest za rzadki – mąką ziemniaczaną. Sos wlewamy do mięsa, chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować