Gulasz wołowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gulasz wołowy z dodatkiem warzyw to świetna propozycja na konkretny i pożywny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -70 dag mięsa wołowego na gulasz
    -3 cebule
    -3 marchewki
    -1/2 czerwonej papryki
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -2 listki laurowe
    -2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -1 łyżeczka oregano
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1,5 l wody
    -1 kopiasta łyżka mąki
    -olej do smażenia
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę, dokładnie solimy i pieprzymy. Obsmażamy w garnku przez 5 minut na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Następnie wołowinę zalewamy wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni na rumiano.
  • 4. Po 30 minutach warzywa wrzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, zioła prowansalskie, ostrą paprykę i przyprawę do gulaszu. Dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa (około 50-60 minut) mieszając od czasu do czasu.
  • 5. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy 3 minuty.
  • 6. Mąkę wsypujemy do miseczki lub kubka. Zalewamy łyżką wazową gulaszu i dokładnie rozrabiamy aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając, wlewamy do garnka. Zagotowujemy.
  • 7. Gulasz podajemy gorący z kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować