Gulasz wołowy

4.49 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jedna z z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, która pasuje jako dodatek do do rożnych dań np kopytek,kasz,ziemniaków itd ale również sam w sobie jest przepyszny z dodatkiem kromki chleba ........ Są różne sposoby jego przygotowania ja najczęściej robię go wg podanego niżej przepisu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (gulaszowego)
    2 cebule
    przyprawa w płynie do zup/sosów
    chili w proszku
    słodka i ostra papryka
    pieprz
    sól
    ok 3 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    0,75 l wody
    olej do obsmażenia mięsa
    ok 4 łyżek maki
    szczypta cukru dla delikatności
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kostkę , doprawić sola , pieprzem i odstawić na ok 5 min.
    W tym czasie można pokroić cebule w cienkie piórka. Mięso obsmażyć na oleju na mocno brązowy kolor w miedzy czasie zagotować w garnku wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego...
    Następnie dodać obsmażone mięso. Na tej samej patelni zeszklić cebule i dodać ją do gulaszu.
    Gotować ok godziny po czym doprawić przyprawami.
    Mąkę rozrobić w ok 150 ml zimnej wody tak aby nie było grudek wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu mieszając (jeśli gulasz jest za rzadki należny dodać więcej mąki rozrobionej z woda). Wszystko razem jeszcze pogotować na wolnym ogniu przez jakiś czas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować