Gulasz wołowo-paprykowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gulasze są jednym z najbardziej sycących i treściwych dań. Szczególnie lubię gulasze z wołowiną bo jest to naprawdę dobre mięso. Chyba powtórzę ten przepis i zrobię go ponownie w Walentynki.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500 g wołowiny
    2 cebule
    2 papryki czerwone
    2 ząbki czosnku
    pół ostrej papryki chilli
    150 ml przecieru pomidorowego
    400 ml wody
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    0,5 puszki kukurydzy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, pieprzymy i oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy.
    Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, do którego dodajemy papryki w proszku a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę szklimy. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Dusimy papryki ok 10 minut. Następnie przekładamy papryki do garnka z grubszym dnem, a na patelni smażymy wołowinę. Smażymy ją tak długo aby straciła surowy kolor, aż się lekko zarumieni. Wołowinę przekładamy do garnka z papryką, zalewamy wodą i przecierem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h 20 minut, pod koniec możemy dodać pół puszki kukurydzy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok 20 minut.

Porady

Podczas duszenia papryk, możemy dodać ok 100 ml czerwonego wytrawnego wina, które wzmocni smak gulaszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować