Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

4.48 (166 ocen)

Rozgrzewający i treściwy sos z pysznymi, soczystymi kawałkami mięsa.

Składniki:

  • 0,5-1kg karkówki wieprzowej
    200 g pieczarek
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku posiekanego
    łyżka słodkiej papryki w proszku
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki przyprawy do gulaszu
    szczypta chili w proszku
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ziół - majeranek, prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gulaszu i podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by mięso było zakryte) dodać ziele, liść, zioła, chili, czosnek, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry lub ósemki. Cebulę razem z pieczarkami poddusić na patelni. Dodać do mięsa. Gotować ok 1 godzinę aż mięso zmięknie.
  • 2. Gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat, paprykę w proszku i świeżą paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Chwilę gotować aby papryka była pół chrupka. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do gulaszu, zagotować. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, plackami. Posypać zieleniną np. szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować