Gulasz wieprzowy z pieczarkami

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Pomysł na ten gulasz podsunęła mi córka,która była w Czechach i jadła właśnie podobną potrawę do tej.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa gulaszowego (najlepiej wieprzowe )
    - 0,5 kg pieczarek
    - duża cebula
    - przyprawy (sól,pieprz,oregano,majeranek,czerwona papryka)
    - 3 łyżeczki mąki
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy i przyprawiamy wszystkimi przyprawiamy do smaku. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso (tak by się dość mocno przypiekło by po dolaniu wody powstał ciemny wywar). Kiedy mięso się podsmaży dolewamy około 3 szklanek gorącej wody,wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i gotujemy tak długo aż mięso zmięknie (dolewając w trakcie gotowania ubytki wody). Pieczarki myjemy,kroimy i smażymy na oliwie z oliwek. Kiedy mięso zmięknie dolewamy do garnka wodę z pieczarek wraz z pieczarkami. W kubku mieszamy mąkę wraz w zimną wodą tak by rozprowadzić dokładnie. Całość wlewamy do gulaszu dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze parę minut na wolnym ogniu. Podajemy z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować