Gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rozgrzewajace obiadowe danie.Sycący , soczysty i aromatyczny.Mi najbardziej smakuje podany z kasza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg misśa wieprzowego np. z szynki ,
    30 dag pieczarek,
    2 papryki czerwone,
    2 średnie cebule,
    3 łyżka smalcu ,
    lub oleju,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1\2 szklanki bulionu lub 1 kostka rosołowa,
    ołu 1 łyżka masła,
    2 łyzki mąki 50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
    cukier, sól i pieprz.
    kasza manna do zagęszczenia -łyzka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
    2 Pieczarki umyć, obrać pokroić w plastry ismażyć na maśle do momentu, aż płyn wyparuje a pieczarki się lekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojoną w cienkie plasterki papryką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodacbulion(ewentualnie kostke) i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa
    3 .Gdy sos jest zbyt wodnisty , mozna dodac łyzke kaszy manny. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować. Podawac z kaszą wedłe smaku , ja polecam kaszę gryczaną:)-Kasze polewam sosem z wieprzowina.:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować