Gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
2 Pieczarki umyć, obrać pokroić w plastry ismażyć na maśle do momentu, aż płyn wyparuje a pieczarki się lekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojoną w cienkie plasterki papryką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodacbulion(ewentualnie kostke) i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa
3 .Gdy sos jest zbyt wodnisty , mozna dodac łyzke kaszy manny. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować. Podawac z kaszą wedłe smaku , ja polecam kaszę gryczaną:)-Kasze polewam sosem z wieprzowina.:)
Komentarze