Gulasz wieprzowy z dodatkiem jabłek i białego wina

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki gulasz podaję zazwyczaj z kaszą lub ryżem ,ale równie dobrze smakuje z białym pieczywem

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag wieprzowiny bez kości
    2 dag mąki
    1 marchewka
    1 cebula
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 dag koncentratu pomidoroweg
    2 kwaśne jabłka
    sól,pieprz
    liść laurowy
    1 łyżeczka majeranku
    3 szt,ziela angielskiego
    natka pietruszki

Gulasz wieprzowy z dodatkiem jabłek i białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić,umyć,pokroić w większą kostkę,przyprawić solą i pieprzem,obsypać mąką,zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrojoną w piórka,skropić wodą dodać ziele,liść laurowy ,majeranek,dusić na malym ogniu pod przykryciem.W połowie duszenia,wlać wino ,dodać koncentrat pomidorowy oraz marchewkę pokrojoną w plasterki.Jabłka umyć,przekroić na pół,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cząstki,dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody.Gulasz chwilę pogotować ,dodać poszatkowaną natkę i doprawić do smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy