Gulasz wieprzowy z boczniakami

4.49 (169 ocen)

  • 60 min

Nasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej
    150 g boczniaków
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
    kasza gryczana
    szczypiorek
    mielona papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wieprzowy z boczniakami 1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą kostkę.

    Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem.

    Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości.

    Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.

    Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować