Gulasz wieprzowy musztardowy

5 (170 ocen)

  • 10 min

Przepis jest łatwy i niedrogi. Zazwyczaj w przygotowaniu pomaga mi mój synek Kacperek.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki lub szynki),
    2 cebule,
    1 kostka mięsna Winiary,
    1 sos pieczeniowy ciemny w papierku,
    2 ząbki czosnku,
    1 czubata łyżka musztardy,
    4 ziarenka pieprzu,
    1 listek laurowy,
    2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz wieprzowy musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso. Lekko obsmażamy i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zrumieni zalewamy wodą (do 3/4 wysokości mięsa), dodajemy kostkę mięsną, pieprz, liść laurowy i zioła prowansalskie. Dusimy pod przykryciem 40 minut sprawdzając co jakiś czas poziom wody (jeśli zbyt duża ilość wyparowała, to dolać). Dodać rozgnieciony czosnek i musztardę. Dusić jeszcze 15 minut.
  • 2. Sos pieczeniowy przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i dodać do gotującego się mięsa mieszając. Gotować jeszcze ok 5 minut. Jeśli sos wyszedł za rzadki dodać odrobinę bułki tartej i chwilę jeszcze gotować.
    Najlepiej smakuje z kluskami parowymi (paruję je nad sosem), ogórkiem konserwowym i smażonymi buraczkami. Całość posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Łopatka Mięso Szynka Wieprzowina

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować