Gulasz wieprzowy

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiamy gulasze. Najlepszą nagrodą jest, jak syn pokazuje, że jest ok.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    1 papryka, bądź słoik papryki konserwowej
    25 dag pieczarek
    1 czubata łyżka koncentratu
    Olej do smażenia
    1 l wody
    Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka mielona, przyprawa uniwersalna, kostka wołowa, ½ łyżeczki majeranku, tymianki i kminku.
    Zaprawka : 2 łyżki mąki na pół szklanki wody zimnej- dobrze rozcieńczyć
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso z łopatki wieprzowej 1. Mięso wypłukać, osuszyć, a następnie pokroić w kosteczkę . Usmażyć z obu stron na oleju. Mięso usmażone odcedzamy.
  • 2. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kostkę wolowa, łyżkę przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty zagotowujemy bulion.
    Do bulionu dodajemy czyste usmażone mięso.
  • duszona cebula z pieczarkami 3. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju, gdy zacznie być miękka dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki i dusimy razem. Następnie całość dodajemy do mięsa i bulionu.
  • 4. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garczka.
    Doprawiamy koncentratem i reszta przypraw. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie zaprawiamy i gotujemy jeszcze 5 min.
    Podajemy z kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować