Gulasz warzywny w dyni

0 (0 ocen)

Bardzo dobry gulasz i pięknie podany w pysznej dyni, prawie na którą akurat jest sezon. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 20 dag mięsa z szynki
    1 cebula
    kilka plasterków szynki
    1 laska kiełbasy
    1 parówka
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 słoiczka papryki marynowanej
    1/2 cukinii
    1,5 dyni (małe)
    sól, pieprz, kucharek

Gulasz warzywny w dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki. Następnie pokroić w kostkę cukinię i pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze kawałki.

    Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
  • 2. Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ i nasiona.

    Gulasz przełożyć do dyni i podawać ciepłe na stół. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy