gulasz strączkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Fasolka szparagowa, czerwona, soja i groszek – dziwne połączenie, ale jakie pyszne! A do tego kolorowe, pożywne i obfitujące w białko.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 szkl. kostki sojowej/pokrojonych kotletów
    1/2 puszki fasolki czerwonej
    2 garści fasolki szparagowej
    3/4 szkl. marchewki z groszkiem (np. z gotowej mrożonki)
    2 średnie cebule
    1 szkl. bulionu warzywnego
    3/4 szkl. przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    majeranek, zioła prowansalskie
    pieprz

Gulasz strączkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż się zrumieni, po czym dodajemy fasolkę szparagową i marchewkę z groszkiem.
  • 2. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy przecier, kostkę sojową, czerwoną fasolkę i przyprawy.
  • 3. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy