Gulasz rybny

0 (0 ocen)

Uniwersalny przepis można podawać na ciepło jako danie obiadowe i na zimno jako przekąska np. na przyjęcia okolicznościowe

Składniki:


  • 1 kg. fileta z tilapia
    3 średnie marchewki
    6 dużych pieczarek
    1 średnia por tylko biała część
    6 dużych ziemniaków
    2 czerwone papryki
    3 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu (dobrej jakości)
    50ml oliwy
    ok.1l wywaru rybnego (można go zastąpić wodą wymieszaną z dwoma łyżeczkami soli)
    500ml. czerwonego wina
    starta skórka cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    sól,pieprz,majeranek,słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i obtoczyć w mące.Rozgrzać oliwę na patelni lub w dużym płaskim garnku i mocno obsmażyć kawałki ryby ze wszystkich stron.Rybę wyjąć z patelni,odstawić na bok.Cebulę obrać i pokroić w krążki podsmażyć na tej samej oliwie co rybka,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,skórkę z cytryny,majeranek i mieloną słodką papryką.Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy na średnim ogniu,aż koncentrat zmieni barwę na intensywny brąz.Zalewamy czerwonym winem,dodajemy ketchup.Warzywa obieramy, kroimy w kostkę.Ziemniaki i marchewkę dodajemy do sosu.Całość dalej gotujemy pod przykryciem na w pół miękko.Pokrojone pieczarki,paprykę,por dodajemy do sosu,wlewamy wywar rybny i gotujemy w nim warzywa do miękkości.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy stopniowo do gotującego się gulaszu.Zmniejszamy płomień i gotujemy gulasz kilka chwil aż mąka zagęści sos,doprawiamy do smaku.Do gulaszu dodajemy kawałki ryby.Wstrząsamy patelnią tak aby rybę pokrył sos (ważne jest aby uniknąć mieszania gulaszu ponieważ ryba łatwo się rozpada i potrawa przestaje atrakcyjnie wyglądać).Odstawiamy na bok do ostygnięcia.Podajemy w salaterkach z białym pieczywem.SMACZNEGO.
    Gulasz można też podawać na gorąco jako ciepła kolacja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować