1.Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i obtoczyć w mące.Rozgrzać oliwę na patelni lub w dużym płaskim garnku i mocno obsmażyć kawałki ryby ze wszystkich stron.Rybę wyjąć z patelni,odstawić na bok.Cebulę obrać i pokroić w krążki podsmażyć na tej samej oliwie co rybka,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,skórkę z cytryny,majeranek i mieloną słodką papryką.Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy na średnim ogniu,aż koncentrat zmieni barwę na intensywny brąz.Zalewamy czerwonym winem,dodajemy ketchup.Warzywa obieramy, kroimy w kostkę.Ziemniaki i marchewkę dodajemy do sosu.Całość dalej gotujemy pod przykryciem na w pół miękko.Pokrojone pieczarki,paprykę,por dodajemy do sosu,wlewamy wywar rybny i gotujemy w nim warzywa do miękkości.Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy stopniowo do gotującego się gulaszu.Zmniejszamy płomień i gotujemy gulasz kilka chwil aż mąka zagęści sos,doprawiamy do smaku.Do gulaszu dodajemy kawałki ryby.Wstrząsamy patelnią tak aby rybę pokrył sos (ważne jest aby uniknąć mieszania gulaszu ponieważ ryba łatwo się rozpada i potrawa przestaje atrakcyjnie wyglądać).Odstawiamy na bok do ostygnięcia.Podajemy w salaterkach z białym pieczywem.SMACZNEGO.
Gulasz można też podawać na gorąco jako ciepła kolacja.
Komentarze