GULASZ PIWNY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polecam to smaczne i proste w wykonaniu danie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
    1 łyżka czerwonej papryki w proszku
    2 duże cebule
    50 ml oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 butelka piwa jasnego
    1 kromka chleba razowego
    sól
    pieprz czarny

Gulasz piwny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć sproszkowaną papryką. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
    Dodać mięso i stale mieszając, smażyć około 10 min. Posypać kminkiem
    i wlać połowę piwa.
    Rondel przykryć i gotować około 45 min na małym ogniu.
    Następnie pokruszyć drobno kromkę chleba razowego, dodać do mięsa
    z resztą piwa. Gotować jeszcze przez 15 min. Przyprawić solą i pierzem.
    Podawać z ziemniakami posypanymi zieloną cebulką i buraczkami czerwonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy