Gulasz paprykowo-kalafiorowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam warzywa i za każdym razem jak gotuje staram się jak najwięcej ich używać.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,75 kg mięsa gulaszowego
    2 duże czerwone papryki
    0,5 główki kalafiora
    2 średnie cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki śmietany 18%
    3 ząbki czosnku lub duża łyżka suszonych płatków czosnkowych
    sól
    pieprz czarny
    2 listki ziela angielskiego
    łyżka ostrej papryki
    zioła prowansalskie
    oregano

Gulasz paprykowo-kalafiorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy mięso, podsmażamy, wrzucamy do garnka. Później na patelnię trafia pokrojona cebula, smażymy aż się zeszkli i dodajemy do mięsa, wszystko zalewamy szklanką wody i chwilę dusimy.
  • 2. Gotujemy kalafior w lekko osolonej wodzie, po ugotowania odcedzamy miksujemy go blenderem, uzyskując gęstą papkę. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa i cebuli. wszystko w między czasie podlewając odrobiną wody. Dodajemy zmiksowany kalafior.
  • 3. Następnie do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy dla uzyskania ładnego koloru, później wrzucamy posiekany czosnek. Na końcu w celu uzyskania aksamitnego smaku dodajemy śmietanę i przyprawiamy w zależności od gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy