Gulasz myśliwski z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć na noc. Mięso pokroić w kostkę lub dowolne kawałki. Kapustę wypłukać w wodzie by straciła trochę kwasu, odcisnąć i pokroić jeżeli jest zbyt długa. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę grzybową, wrzucić mięso, sól i przyprawy, zagotować, zdjąć szumowiny. Dodać kapustę i namoczone grzyby grzyby oraz część wody z grzybów. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
2.Całość gotować na małym ogniu ok 2 godzin aż mięso będzie bardzo miękkie i się rozpływało. Na koniec całość zaprawić śmietaną i mąką by powstał sos. Zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej ale płaską łyżkę. Ziemniaczana bardziej wiąże.
Komentarze