Gulasz myśliwski z kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

Pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny. Ja to nazywam męski obiad :)

Składniki:

  • ok 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka, łopatka)
    1 cebula
    200 g kapusty kiszonej
    garść suszonych grzybów leśnych
    1 marchewka
    szczypta kminku
    kilka kulek jałowca
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz świeżo mielony
    majeranek
    szczypta chili
    kostka grzybowa
    1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
    2 łyżki śmietany 12-18 %
    1 czubata łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Gulasz myśliwski z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na noc. Mięso pokroić w kostkę lub dowolne kawałki. Kapustę wypłukać w wodzie by straciła trochę kwasu, odcisnąć i pokroić jeżeli jest zbyt długa. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę grzybową, wrzucić mięso, sól i przyprawy, zagotować, zdjąć szumowiny. Dodać kapustę i namoczone grzyby grzyby oraz część wody z grzybów. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
  • 2. Całość gotować na małym ogniu ok 2 godzin aż mięso będzie bardzo miękkie i się rozpływało. Na koniec całość zaprawić śmietaną i mąką by powstał sos. Zamiast mąki pszennej można użyć ziemniaczanej ale płaską łyżkę. Ziemniaczana bardziej wiąże.

Porady

Zamiast grzybów można użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować