Gulasz młodej żony

0 (0 ocen)

  • 15 min

Potrawa jest bardzo łatwa, w miarę szybka, przede wszystkim tania. Podaję go z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej bez kości
    1 średnia cebula
    1 średnia marchewka
    300 ml wywaru mięsno-warzywnego
    olej do smażenia
    mąka
    sól
    mielona słodka papryka

Gulasz młodej żony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój mięso w kostkę. Przypraw solą i oprósz mąką. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut na większym ogniu.
  • 2. Pokrój cebulę w kostkę i dorzuć do mięsa na patelnię. Przypraw słodką papryką i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
  • 3. Pokrój marchew w kostkę i ugotuj w wywarze. Tak przygotowanego wywaru dolewaj do mięsa, aby się nie przypaliło.

Porady

Zamiast wywaru można użyć kostki rosołowej. Jeśli wolisz delikatniejszy smak możesz dodać do gulaszu mleka lub śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy