Smaczny i pożywny obiad na chłodniejsze dni. W wersji lżejszej mięso wieprzowe można zastąpić filetem drobiowym, zamiast rosołu użyć bulionu warzywnego, zrezygnować z mąki.
Gulasz mięsno - warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Razem z cebulą zrumień na oleju. Włóż mięso, dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku. Duś 40 minut wlewając porcjami rosół.
2.Marchewki umyj i obierz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Papryki pokrój w paseczki, marchewki w plasterki, pomidory w kostkę. Wszystko dodaj do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do gulaszu. Przypraw, duś 20 minut. Zagęść mąką i przecierem rozmieszanymi w 1/3 szklanki wody. Podawaj z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Komentarze