Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Sycący i niezwykle aromatyczny gulasz z darami jesieni.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * grzyby leśne - 200 g
    * dynia - 150 g
    * soczewica - 1 garśc
    * marchew - 1 szt
    * cebula - 1 szt
    * pomidory z puszki - 100 g
    * oliwa - 50 ml
    * sól
    * pieprz
    * papryka
    * śmietana 30% - 100 ml
    * bulion warzywny - ok.400 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.

    W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.

    Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.

    Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.

    Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.

    Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.

    Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.

    Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

    W razie potrzeby doprawiamy!

    Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Grzyby Kasza Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować