Gulasz grzybowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaki lata i lasu

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g grzybów (u mnie opieńki)
    200 g mięsa mielonego
    500 ml bulionu wołowo drobiowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 papryka
    2 pomidory
    sól
    pieprz
    oregano
    bazylia
    listek laurowy
    ziele angielskie
    1 łyżeczka grzybów sproszkowanych suszonych
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki

Gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przysmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na patelni. Przełożyć do garnka, dodać bulion, obgotowane lub rozmrożone grzyby, pokrojoną w kostkę marchewkę i zagotować, Doprawić ziołami i sproszkowanymi grzybami (ja suszę opieńki i tłukę je w moździerzu) , dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotować ok godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby uzupełnić płyny. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do rozrzedzenia odrobinę wody. Podprawić gulasz i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy