Gulasz drobiowy z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mało skomplikowany przepis, w sam raz na szybki obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 cebule
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    2 ząbki czosnku
    1/2 kg pieczarek
    szklanka rosołu
    50 dag filetów z kurczaka
    puszka kukurydzy
    1/2 szklanki wody
    sól, pieprz, olej
    1 łyżka mąki
    ryż lub kasza

Gulasz drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebule i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Następnie wrzucamy do dużego garnka.
    2. Papryki kroimy w kostkę, podsmażamy na pozostałym tłuszczu i również dodajemy do cebuli.
    3. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do garnka. Smażymy, aż puszczą wodę. Po jej odparowaniu, wlewamy rosół i wrzucamy filety z kurczaka, pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 30 minut.
    4. Po tym czasie wrzucamy odsączoną kukurydzę.
    5. Do połowy szklanki wody wrzucamy łyżkę mąki i intensywnie mieszamy. Dodajemy do reszty składników i gotujemy parę minut, mieszając.
    6. Doprawiamy do smaku.
    7. Najlepiej jest, podawać gulasz z ugotowanym ryżem, bądź kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy