Gulasz drobiowy z marchewką w delikatnie musztardowym sosie

4.99 (195 ocen)

  • 50 min

Gulasz drobiowy ma to do siebie, że robi się go szybko i jest delikatny w smaku. Dodanie marchewki i musztardy urozmaica jego walory, a całość jest smaczna i sycąca - moja rodzinka się nim zajadała :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1/2 kg fileta z kurczaka
    duża cebula
    280 g marchewki (obranej)
    3 ząbki czosnku
    4 łyżeczki musztardy miodowej
    400 ml gorącej wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    pieprz czarny mielony
    sól
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    1 łyżka oregano
    olej do smażenia
    do zaciągnięcia (jeśli będzie taka potrzeba): odrobina ziemnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz drobiowy z marchewką w delikatnie musztardowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
  • 2. Marchewkę kroimy w plasterki, razem z kostką rosołową i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do cebuli. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  • 3. W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 4. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 35 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 5. Następnie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze około 5 minut, przyprawiamy.
  • 6. W razie potrzeby zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i dusimy jeszcze około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować