Gulasz drobiowy ma to do siebie, że robi się go szybko i jest delikatny w smaku. Dodanie marchewki i musztardy urozmaica jego walory, a całość jest smaczna i sycąca - moja rodzinka się nim zajadała :)
50 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
1/2 kg fileta z kurczaka
duża cebula
280 g marchewki (obranej)
3 ząbki czosnku
4 łyżeczki musztardy miodowej
400 ml gorącej wody
1 kostka rosołowa drobiowa
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz czarny mielony
sól
2 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżka oregano
olej do smażenia
do zaciągnięcia (jeśli będzie taka potrzeba): odrobina ziemnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
Gulasz drobiowy z marchewką w delikatnie musztardowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
2.Marchewkę kroimy w plasterki, razem z kostką rosołową i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do cebuli. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
3.W misce mieszamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
4.Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 35 minut (od czasu do czasu mieszając).
5.Następnie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze około 5 minut, przyprawiamy.
6.W razie potrzeby zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i dusimy jeszcze około 5 minut.
Komentarze