gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Syty i smaczny obiad dla zabieganych, na jego przygotowanie potrzeba jednie pół godziny. Kuskus co prawda można zastąpić inną kaszą lub ryżem, ale kuskus jest gotowy w 5 minut i ma delikatny smak, który pasuje do drobiowego gulaszu. Łatwo i ekspresowo.

  • 30 min

Składniki:

  • 700 g mięsa drobiowego gulaszowego
    cebula
    szklanka marchewki z groszkiem (z mrożonki)
    kilka różyczek kalafiora (mogą być mrożone)
    szklanka kuskusu
    łyżka mąki
    2 łyżki oleju
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    ziele angielskie
    liść laurowy
    łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach
    sól, pieprz, mielona słodka papryka

Gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać mięso, posypać słodką papryką i obsmażyć. Zalać szklanką wody, wrzucić ziele i liść laurowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem około kwadransa. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić gulasz, przyprawić. Kaszę kuskus posolić i zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut, jeśli trzeba to odcedzić. Gulasz podawać z kaszą i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Komentarze

Podobne przepisy