Gulasz drobiowy

0 (0 ocen)

Przepis na ekspresowy obiad.

Składniki:

  • - 1 duża pierś z kurczaka;
    - 1 papryka czerwona lub pół czerwonej i pół żółtej;
    - 2 średnie cebule;
    - ząbek czosnku;
    - kilka pieczarek;
    - majeranek;
    - ziele angielskie;
    - liść laurowy;
    - łyżka oleju/oliwy;
    - ewentualnie zielony groszek/fasolka;
    - ewentualnie pomidorki.

Gulasz drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju/oliwy. Do tego dodać pokrojone w kosteczkę 2 cebule, czosnek i mieszać ok. dwie minuty. Następnie pokroić paprykę, pieczarki w grubą kostkę i wrzucić do mięsa. Podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia można dodać zielony groszek i pomidorki. Doprawić odrobiną soli, pieprzem i ziołami. Można zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie wody. Zagotować i odstawić. Podawać wg uznania np. z kaszą, makaronem lub ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy