Gulasz curry

0 (0 ocen)

Danie może nie wygląda zbyt efektywnie, ale jest na prawdę bardzo smaczne.

Składniki:

  • 0.5 kg żołądków drobiowych
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziarenek pieprzu
    pół opakowania przyprawy curry
    200g pieczarek
    pół czerwonej papryki
    garść pestek dyni
    4 czerwone cebule
    ząbek czosnku
    łyżeczka pieprzy cayenne
    po łyżeczce mielonej i słodkiej papryki

Gulasz curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki myjemy i usuwamy błony, zalewamy w garnku około 2l wody.
    Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na malutkim ogniu około 1,5 godziny.
  • gulasz 2. Paprykę i pieczarki myjemy.
    Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka i przesmażamy na rozgrzanym oleju.Paprykę kroimy w nie za dużą kostkę dodajemy do cebuli.
    Pieczarki kroimy w według uznania i dodajemy do papryki i cebuli.
    Smażymy około 15-20 minut
  • 3. Czosnek obieramy i siekamy dodajemy do smażonych warzyw. Smażymy jeszcze przez około 5 minut.
  • 4. Gotowe żołądki odsączamy z wywaru ( zalewę zostawiamy).
    Kroimy większe kawałki żołądków na mniejsze i wrzucamy do warzyw. Smażymy przez 10 minut. Wlewamy około 1 litra wywaru.
  • gulasz 5. Przyprawiamy pieprzem, curry i paprykami, dusimy przez 10 minut
  • 6. Podajemy gulasz na ziemniakach bądź kaszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy