Gulasz cebulowy jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką.
Dokładnie obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia i przełożyć do garnka.
2.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem.
3.Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać.
W razie potrzeby sos doprawić.
4.Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.
Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Komentarze