Gulasz cebulowy jesienny

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam".

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
    6 dużych cebul,
    5 - 6 ząbków czosnku,
    kostka mięsna,
    sól,
    pieprz,
    czerwona słodka papryka w proszku,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    mąka,
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz cebulowy jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką.
    Dokładnie obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia i przełożyć do garnka.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem.
  • 3. Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać.
    W razie potrzeby sos doprawić.
  • 4. Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.
    Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować