Gulasz biwakowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oto gulasz dla prawdziwych mężczyzn! Bardzo smaczny i sycący, niezastąpiony na biwakach i spływach kajakowych. Nadaje się i na kolację, i na obiad. Świetnie smakuje po wysiłku fizycznym.

Składniki:

  • ● 1,5 kg gulaszowego wieprzowego
    ● 4 duże cebule
    ● 1/2 słoiczka zielonych oliwek
    ● 4 ząbki czosnku marynowanego lub surowego
    ● 2 łyżki mąki
    ● olej do smażenia
    ● przyprawy: przyprawa do gulaszu, sól, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, papryka słodka

Gulasz biwakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz biwakowy 1. Mięso kroimy w kostkę. Rozgrzewamy
    mocno olej i smażymy
    mięso na rumiany kolor.
    W trakcie smażenia solimy.
  • Gulasz biwakowy 2. Mięso przekładamy do garnka,
    dolewamy trochę wody
    i dusimy z zielem angielskim
    i listkiem laurowym. Na patelni
    smażymy cebulę pokrojoną
    w kostkę. Gdy się lekko poddusi,
    dodajemy przekrojone na pół
    oliwki i całe ząbki czosnku.
  • Gulasz biwakowy 3. Przekładamy wszystko do
    garnka z mięsem, dodajemy
    przyprawę do gulaszu i paprykę.
    Całość dusimy 40 minut. Na patelni robimy ciemną zasmażkę
    z mąki. Dodajemy do mięsa
    razem z majerankiem. Chwilkę
    jeszcze trzymamy na ogniu
    i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Komentarze

Podobne przepisy