Oto gulasz dla prawdziwych mężczyzn! Bardzo smaczny i sycący, niezastąpiony na biwakach i spływach kajakowych. Nadaje się i na kolację, i na obiad. Świetnie smakuje po wysiłku fizycznym.
Składniki:
● 1,5 kg gulaszowego wieprzowego
● 4 duże cebule
● 1/2 słoiczka zielonych oliwek
● 4 ząbki czosnku marynowanego lub surowego
● 2 łyżki mąki
● olej do smażenia
● przyprawy: przyprawa do gulaszu, sól, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, papryka słodka
Gulasz biwakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę. Rozgrzewamy
mocno olej i smażymy
mięso na rumiany kolor.
W trakcie smażenia solimy.
2.Mięso przekładamy do garnka,
dolewamy trochę wody
i dusimy z zielem angielskim
i listkiem laurowym. Na patelni
smażymy cebulę pokrojoną
w kostkę. Gdy się lekko poddusi,
dodajemy przekrojone na pół
oliwki i całe ząbki czosnku.
3.Przekładamy wszystko do
garnka z mięsem, dodajemy
przyprawę do gulaszu i paprykę.
Całość dusimy 40 minut. Na patelni robimy ciemną zasmażkę
z mąki. Dodajemy do mięsa
razem z majerankiem. Chwilkę
jeszcze trzymamy na ogniu
i gotowe.
Komentarze