Uwielbiam gulasz. Idealnie przygotowany - musi być delikatnie pikantny. Mój mąż uwielbia go z ziemniakami, syn z pyzami, a ja typowo z plackami ziemniaczanymi.
1 godz. 30 min
Składniki:
pół kg mięsa szynki wieprzowej
5 ogórków kwaszonych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka ketczupu pikantnego
kluski na parze - pyzy
1.Mięso kroimy w drobną kostkę - przyprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy delikatnie na patelni.
2.Cebulę kroimy na paseczki również prużymy aż zmięknie.
Mięso łączymy razem z cebulą i dodajemy 1 szklankę wody oraz łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki pikantnej, czosnek (wyciśnięty), 2 kulki ziela ang. i 2 listki laurowe.
3.Całość dusimy pod przykryciem około 40-50 minut. Po tym czasie dodajemy ketchup oraz pokrojone w kostkę ogórki i dusimy jeszcze około 10 minut.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Całość zaciągamy.
Pyzy przygotowujemy według instrukcji - możne zastąpić je ziemniaczkami.
Komentarze