Gulasz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam gulasz. Idealnie przygotowany - musi być delikatnie pikantny. Mój mąż uwielbia go z ziemniakami, syn z pyzami, a ja typowo z plackami ziemniaczanymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • pół kg mięsa szynki wieprzowej
    5 ogórków kwaszonych
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka ostra i słodka, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka ketczupu pikantnego
    kluski na parze - pyzy

Gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w drobną kostkę - przyprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy delikatnie na patelni.
  • 2. Cebulę kroimy na paseczki również prużymy aż zmięknie.
    Mięso łączymy razem z cebulą i dodajemy 1 szklankę wody oraz łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki pikantnej, czosnek (wyciśnięty), 2 kulki ziela ang. i 2 listki laurowe.
  • 3. Całość dusimy pod przykryciem około 40-50 minut. Po tym czasie dodajemy ketchup oraz pokrojone w kostkę ogórki i dusimy jeszcze około 10 minut.
    W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Całość zaciągamy.
    Pyzy przygotowujemy według instrukcji - możne zastąpić je ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy