Guacomole & Nachos

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Znana meksykańska przekąska, znany niezawodny duet - guacomole i nachos, duet niezawodny nie tylko w karnawale.

  • Łatwy

Składniki:

  • GUACOMOLE::
    - awokado (dojrzałe, średniej wielkości): 2 sztuki
    - czerwona cebula (mała): 1 sztuka
    - papryczka chili (mała): 1 sztuka
    - natka kolendry (posiekana): 1 łyżka
    - majonez: 1 łyżka
    - sok z limetki (z połowy sztuki): 0.5 sztuki
    - sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku): 0.25 łyżeczki
    DODATKOWO::
    - solone nachos: 200 gramów

Guacomole & nachos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć łyżką i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.
  • 2. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
  • 3. Papryczkę chili przeciąć na pół, wyjąć pestki i drobniutko ją posiekać.
  • 4. Pokrojoną cebulę i papryczkę dodać do rozgniecionego awokado, dodać posiekaną kolendrę, majonez, sok z limetki, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
  • 5. Podawać z solonymi nachos.
  • 6. Natkę kolendry drobno posiekać.

Komentarze

Podobne przepisy