Guacamole z serem pleśniowym i oliwkami

0 (0 ocen)

w oryginalnym meksykańskim przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek oraz kolendrę. Ja zrobiłam własną wersję

Składniki:

  • Składniki:
    2 dojrzałe awokado
    1 ser camembert
    świeża kolendra (ewentualnie bazylia)
    zielone oliwki - 1 słoiczek
    1 ząbek czosnku
    sok z połowy cytryny lub sok z 1 limonki.

Guacamole z serem pleśniowym i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przekrawamy awokado wzdłuż. Wydrążamy pestkę (możemy ją wsadzić do ziemi i czekać aż wyrośnie roślinka :) )

  • 2. Następnie wydrążamy łyżką miąższ. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy i wszystko mieszamy ręcznym blenderem. Dodajemy pokrojoną kolendrę oraz zielone w całości oliwki.
  • pasta z awokado 3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy łyżką i gotowe. Smarujemy np. na grzankach.

Porady

Rada: jeśli mamy twarde awokado, wkładamy je na dobę do papierowej torby. Na następny dzień awokado staje się bardziej miękkie. Pamiętajmy awokado skrapiać sokiem z cytryny lub limonki by się nie utleniało i w rezultacie czerniało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy