Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nowa odsłona marynowanego borowika, tym razem z miodem gryczanym. Przełamanie smaku cierpkiego octu miodem i gorczycą.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    grzyby leśne, małe i zdrowe
    1 szklanka octu 10%
    4 szklanki wody
    2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany
    2 łyżeczki gorczycy
    1 łyżka cukru
    liście laurowe
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    2 cebule
    1 łyżka soli do obgotowania grzybów

Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie.
    2. Zagotuj składniki zalewy.
    3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy