Grzyby w sosie do słoika

4.97 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mam 21 lat. Kuchnią interesuję się od niedawna. Lubię gotować szybkie i sezonowe dania. Przepis na grzybki dostałam od cioci– jest sprawdzony, a potrawa smakuje znakomicie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● 1 kg dowolnych świeżych grzybów leśnych
    ● szklanka oleju
    ● szklanka wody
    ● 4 łyżki cukru
    ● 4 łyżki octu (można trochę więcej)
    ● 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 kg cebuli
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2-3 listki laurowe
    ● kilka plasterków surowej marchewki do smaku
Wystaw ocenę:

4.97 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grzyby w sosie do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy,
    obgotowujemy i odcedzamy.
  • Grzyby w sosie do słoika 2. Cebule kroimy w półplasterki
    i obsmażamy na patelni na
    rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Dodajemy do grzybów.
  • 3. Grzyby i cebule dusimy na
    patelni. Wlewamy wodę, dodajemy
    cukier, ocet, olej, przyprawy
    i koncentrat pomidorowy.
    Dusimy około 15 minut.
  • 4. Pod koniec duszenia doprawiamy
    mieloną papryką, mieszamy.
    Gorącą potrawę wkładamy
    do słoików, mocno
    zakręcamy i pasteryzujemy
    około 15 minut.

Porady

● Grzyby najlepiej pasteryzować dwukrotnie (dzień po dniu)– wtedy przetwory będą trwałe. ● Podczas duszenia do grzybów można dodać dwie pokrojone czerwone papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować