Grzyby w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealny dodatek do śniadania, wspaniała uczta dla smakoszy grzybów

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg grzybów(mogą być pieczarki)
    ½ kg cebuli
    2 łyżeczki soli
    2 duże łyżki cukru
    ½ szklanki oliwy
    ¼ szklanki octu 10%
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy(pokruszony)

Grzyby w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać też przekręcić przez maszynkę i zeszklić na oliwie – około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Porady

Potrawkę grzybową można spożywać z pieczywem i wędliną. Można stosować jako farsz do naleśników i krokietów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy