grzyby w marynacie

4.5 (196 ocen)

każdego roku zbieramy mnóstwo grzybów i robimy je na wiele sposobów- to jeden z nich - grzyby w marynacie

Składniki:

  • 1/2 litra octu 10% 1 1/2 litra wody ziele angielskie pieprz prawdziwy gorczyca 1 ząbek czosnku 3-4 liście laurowe 1 marchewka w plasterkach 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 dorodnych cebul pokrojone w piórka.
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. grzyby w occie: 1/2 litra octu 10% 1 1/2 litra wody ziele angielskie pieprz prawdziwy gorczyca 1 ząbek czosnku 3-4 liście laurowe 1 marchewka w plasterkach 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 5-6 dorodnych cebul pokrojone w piórka- jeśli chcesz zrobić sałatkę grzybową ze składników i wody zagotować zalewę. jako ostatni dodać ocet. taką zalewą zalewać grzyby ułożone w słoikach do wysokości maksymalnie 1/2- 3/4 przestrzeni słoika, resztę musi wypełnić zalewa. marchewkę dodaję nie tylko ze względu na walory smakowe ale pełni ona jeszcze jedną ważną funkcję a mianowicie nie pozwala zalewnie "ześluzować" się tak mocno. zalewa jest do każdego rodzaju grzybów a dodatkowo do sałatek grzybowych. ja ostatnio robiłam maślaczki z cebulą pycha. wszystkie grzyby pasteryzuję 10 minut. oczywiście grzyby przed włożeniem do słoika muszą być oczyszczone, sparzone i obgotowane w wodzie lekko osolonej od 15 minut do godziny w zależności od rodzaju. 15 min dla prawdziwków, podgrzybków, kozaczków 35-40 min kurki 40-55 min opieńki 60 min boczniaki, kanie rada: w przypadku maślaków robię mocniejszą zalewę- 1/2 l octu 10% na 1 l wody a reszta bez zmian. robię tak bo maślaki są specyficzne i zalane słabą zalewą nie czuć wcale octem.

Porady

jedz grzyby których jesteś pewny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować